Πρώτη φορά σκυλογονιός; Τι πρέπει να κάνεις και τι όχι…

Μόλις φέρατε ένα καινούριο κουταβάκι στο σπίτι σας. Μπράβοοοο!!! Δεν μπορείτε να φανταστείτε (αν για πρώτη φορά έχετε σκυλάκι) τί χαρά που θα σας φέρνει για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια! Ξέρετε όμως πώς να χειριστείτε την νέα κατάσταση;

Σκύλος οικογένεια αγάπη

Οπλιστείτε με λίγη υπομονή για τους επόμενους 7-8 μήνες, εκπαιδεύστε το σωστά και αγαπήστε το όσο θα σας αγαπάει αυτό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην σας ζορίζει και να μην σας στεναχωρεί. Δηλαδή θα πρέπει να έχει καλή υγεία και άριστους τρόπους. Αν για πρώτη λοιπόν φορά παίρνετε ένα τετράποδο φιλαράκι είναι λογικό να έχετε διάφορες απορίες. Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε με το καινούριο «παιδάκι» σας.

ΠΡΕΠΕΙ να πάτε το νέο σας κουτάβι σε έναν κτηνίατρο εντός 7 ημερών από την ημέρα που το πήρατε. ΜΗΝ περιμένετε μέχρι να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Τα σκυλιά είναι φτιαγμένα να κρύβουν τον πόνο και την ασθένεια τους. Ένας καλός κτηνίατρος θα είναι σε θέση να ανακαλύψει κάποια ασθένεια πριν αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο και είναι πολύ αργά.

ΠΡΕΠΕΙ να δώσετε μια τροφή υψηλής ποιότητας στο σκυλάκι σας. Η παλαιά παροιμία “είστε αυτό που τρώτε” ισχύει και για τα σκυλιά. Η σωστή διατροφή είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να παρέχετε στο σκυλί σας για να το κρατάτε ευτυχισμένο και υγιεινό.

ΜΗΝ αλλάζετε τροφή απότομα. Μια απότομη αλλαγή στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές και εντερικές διαταραχές και διάρροια. Επιπλέον, οι κοιλιακές κράμπες που μπορούν να συνοδεύσουν αυτό το ζήτημα δεν είναι πολύ ευχάριστες για τους φίλους μας.

Κοινωνικοποίηση σκύλου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ του κουτάβι σας. Βρείτε μια αξιόπιστη σχολή που κάνει μαθήματα κουταβιών και εγγραφείτε. Η καλύτερη ηλικία να γίνει αυτό είναι πριν από την ηλικία των 14 εβδομάδων. Ακόμα και πιο μετά όμως επίσης θα βοηθήσει ικανοποιητικά. ΜΗΝ πάρετε το κουτάβι σας σε ένα πάρκο σκυλιών ή ένα σπίτι φίλου με σκοπό την κοινωνικοποίηση. Τα μαθήματα κουταβιών είναι δομημένα με τρόπο ώστε να εκθέσουν τον σκύλο σας σε διάφορους τύπους ερεθισμάτων με τρόπο ελεγχόμενο.

Κλουβί σκύλος εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΤΕ τον σκυλάκο σας να ανέχεται το κλουβί. Τα κλουβιά μπορούν να αποτελέσουν περιοχή άνεσης και ασφάλειας για το σκυλί σας όταν είστε μακριά από το σπίτι ή εάν χρειάζεται να ταξιδέψει μαζί σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατέψετε το φιλαράκι σας και να χρησιμεύσουν και στην εκπαίδευσή του. Ένα κλουβί είναι ένας απλός τρόπος για την αποφυγή τραγωδιών.

ΜΗΝ δώσετε στο νέο σας σκύλο, οποιασδήποτε ηλικίας, την ελεύθερη βασιλεία του σπιτιού σας αμέσως. Αυτό μπορεί να συμβεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτή η ελευθερία πρέπει να κερδηθεί και να γίνει σταδιακή.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ το σπίτι σας από το κουτάβι. Ναι καλά το διαβάσατε! Τα κουτάβια είναι πολύ παιχνιδιάρικα και περίεργα. Κανονικά δεν πρέπει ποτέ να μη βλέπετε που είναι και τι κάνει. Μην υποθέτετε ότι κάτι θα είναι αδιάφορο τον νέο σκυλάκο σας. Οτιδήποτε είναι ένα κάλο παιχνίδι στα μάτια ενός νέου σκύλου, ειδικά αν το άρωμά σας είναι πάνω του. Γιαυτό για καλό και για κακό καλύψτε με κάτι τα πόδια από τα έπιπλα, βάλτε κανένα κάλυμα στους καναπέδες, αφαιρέστε τα εύθραυστα αντικείμενα και κρύψτε παπούτσια παντόφλες και κάλτσες. Κάλιο γαϊδουρόδενε που λένε…

Σκύλος παιχνίδια ερεθίσματα

ΠΑΡΕΧΕΤΕ τα παιχνίδια στον «μικρό» και περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Τα σκυλιά είναι πολύ έξυπνα και πρέπει να διεγείρουν τα μυαλά τους. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορούν να σας βοηθήσουν στο να μείνει το σκυλί σας διανοητικά έξυπνο. Μην υποθέτετε ότι το σκυλί σας πρόκειται να κάθετε σαν μπούφος στον καναπέ και δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον για την άσκηση του εγκεφάλου του.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες και θα είστε σε καλό δρόμο όχι μόνο στην ανάπτυξη μιας εξαιρετικής σχέσης με το καινούργιο σκυλί σας, αλλά θα το κρατήσετε ασφαλές και υγιές.

Θα σας πρότεινα επίσης να γίνετε μέλη του αδέσποτου πλανήτη μπας και μπορέσουμε να σώσουμε και να περιθάλψουμε κι άλλα αδεσποτάκια που μας έχουν ανάγκη. Είναι εντελώς δωρεάν και χωρίς καμία απολύτως δέσμευση.