Πιστοποιητικό εισαγωγής σκύλου στη θάλασσα

Μια ιδέα που ίσως βοηθήσει όλους εμάς που έχουμε κατοικίδια και θέλουμε να τα βάλουμε στη θάλασσα αλλά πάντα κάποιος έρχεται για παρατήρηση.

Στο προηγούμενο άρθρο (Ο σκύλος μου στη θάλασσα και ο κλασικός που μου κάνει παρατήρηση) ανέφερα μια ιστορία για το πώς αντιμετώπισα ένα θέμα που όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε αντιμετωπίσει. Την παρατήρηση, δηλαδή, κάποιου επειδή έβαλα το σκύλο μου στη θάλασσα.  Δεδομένου ότι τελικά πέτυχα τον σκοπό μου σχετικά αναίμακτα, θα σας πρότεινα να το διαβάσετε. Όπως έγραψα, η όλη ιστορία μου έδωσε και μια ιδέα. Την επεξεργάστηκα με τον κτηνίατρό μου και καταλήξαμε σε κάτι που ίσως μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Το πιστοποιητικό Ακίνδυνης (για λουόμενους) Εισαγωγής Κατοικίδιου στη Θάλασσα.

Συντάξαμε ένα έγγραφο στο οποίο υπάρχει η φωτογραφία του σκύλου (όπως στο διαβατήριο) και γράφονται διάφορα στοιχεία για την ταυτότητα και την υγεία του σκύλου (π.χ. πότε λήγουν τα εμβόλια, οι θεραπείες για τα παράσιτα και άλλα.) Στην πράξη θα είναι μια αντιγραφή από το επίσημο βιβλιάριο υγείας του. Για τον λόγο αυτό ο κτηνίατρος δεν θα έχει κανένα λόγο να μην υπογράψει ότι τα στοιχεία είναι αληθινά και ο σκύλος δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία αν μπει μέσα στη θάλασσα.

Η δομή όμως του εγγράφου το κάνει να ερμηνεύεται με τρόπο αμφίσημο. Στο έγγραφο αυτό δεν αναγράφεται φυσικά κάτι το οποίο να αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία. Ο τρόπος όμως που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων σε κάποιον ημιμαθή γκρινιάρη που γουστάρει να κάνει παρατηρήσεις στον κόσμο είναι να του δείξουμε ένα υπογεγραμμένο από κτηνίατρο έγγραφο το οποίο θα λέει ότι το σκυλί μπορεί να μπει στη θάλασσα χωρίς να είναι επικίνδυνο για κανένα. (Προφανώς το γεγονός ότι είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε το σκυλί από τη θάλασσα απλά και μόνο επειδή ο κακιασμένος δε γουστάρει να το βλέπει αποκρύπτεται από το έγγραφο).

Για να κατεβάσουμε το έγγραφο αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον σύνδεσμο ο οποίος θα μας μεταφέρει στο επίσημο site του αδέσποτου πλανήτη. Αν είμαστε μέλη θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε το αρχείο pdf στον υπολογιστή μας και να συμπληρώσουμε την αριστερή του μεριά ηλεκτρονικά. Αν δεν είμαστε μέλη θα πρέπει να γίνουμε. Είναι εντελώς δωρεάν και χωρίς καμία δέσμευση. (και θα βοηθήσει τον Αδέσποτο Πλανήτη να σώσει και να περιθάλψει κι άλλα αδεσποτάκια που μας έχουν ανάγκη.)  Από εκεί και μετά θα πρέπει να εκτυπώσουμε το συμπληρωμένο αρχείο και να το δώσουμε στον κτηνίατρο να για περαιτέρω (χειρόγραφη) συμπλήρωση των στοιχείων υγιεινής του σκύλου μας και για σφραγίδα και υπογραφή. Δε θα πρέπει να ξεχάσουμε να κολλήσουμε μια πρόσφατη φωτογραφία του σκύλου μας επάνω στο έγγραφο την οποία θα πρέπει να σφραγίσει ο κτηνίατρος πιστοποιώντας ότι τα στοιχεία αναφέρονται στο κατοικίδιο της φωτογραφίας, δηλαδή στον σκύλο μας.

Από εκεί και πέρα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε κατά βούληση κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού και για όσο ισχύουν τα εμβόλιά του. Πάντα θα πρέπει να έχουμε μαζί μας και το επίσημο βιβλιάριο υγείας του σκύλου μας.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το έγγραφο αυτό δεν αντικαθιστά την ισχύουσα νομοθεσία. Δυστυχώς σε περίπτωση που ο περίεργος επιμένει, βάσει νόμου, είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε το σκύλο μας από την θάλασσα γιατί αν καλέσει λιμενικό ή αστυνομία μπορεί να δεχτούμε ακόμα και πρόστιμο.

Κλείνοντας και αυτό το άρθρο θα επαναλάβω κάτι από το προηγούμενο. Ευγένεια ευγένεια ευγένεια. Τις περισσότερες φορές είναι αφοπλιστική. Ευγένεια και έξυπνη διαχείριση της κατάστασης!

Υ.Γ. Κοινοποιήστε αν θέλετε το άρθρο αυτό στο Facebook για να βοηθήσουμε όσους περισσότερους σκυλογονιούς γίνεται. Επίσης γίνετε μέλη του Αδέσποτου Πλανήτη. Όσο πιο πολλοί είμαστε τόσα περισσότερα αδεσποτάκια μπορούμε να σώσουμε. Ευχαριστούμε!!!

Χ.Τ.